Trabzon’da Aronya Boyası ile Halı Üretimi Geleneği Yaşatılıyor!

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde, geleneksel halı ve kilim dokuma sanatı, bu kez doğadan ilham alarak yeniden hayat buluyor.
Akçaabat Belediyesi, antioksidan özellikleriyle bilinen aronya meyvesi ile halı ve kilimleri renklendirerek, Aronya boyasıyla boyanan iplikler, geleneksel yöntemlerle dokunan halı ve kilimlere hayat veriyor.
Trabzon’da Geleneksel Yöntemler İle Halı BoyamaTrabzon’da Aronya Boyası ile Halı Üretimi Geleneği Yaşatılıyor!, projeyi yerinde inceleyerek, “Burası tamamen geleneksel yöntemlerle çalıştığımız bir yer. Biz, hem geleneksel halı üretimimizi, hem de şehrimize katkı sağlayacak yeni bir alan yaratmayı amaçlıyoruz.
Aronya, gerçekten çok faydalı bir meyve, aynı zamanda da doğa dostu bir renk kaynağı. Bu projeyle kadınlarımızın emeğiyle birlikte, hem geleneğimizi yaşatıyoruz hem de tarıma destek veriyoruz” dedi.
Trabzon’da Kadınlar Halı ÜretimindeEkim, ayrıca aronya üretiminin hızla arttığına da dikkat çekerek, “Şu anda Akçaabat içinde 200-250 dönüme doğru gidiyoruz. Yıl içerisinde 7-8 bin ton aronya üretimini yakalayacağız. Bununla birlikte bu ürünleri işlediğimiz bir üretim tesisimiz var ve buraya da Akçahasat markamızı koyduk” diye konuştu.
Ekim, üretim sürecinde kadınların önemli bir rol oynadığını vurgularken, “Kadınlarımızın ürettiği halı ve kilimleri, meyveyle hazırlanan boyalarla işliyoruz. Bu, tamamen doğal, kimyasal içermeyen bir üretim süreci. Bununla birlikte, kadınlarımızın aile ekonomilerine katkı sağlamaları için bir yol da oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.
Her Evde Bu Halılar OlmalıUsta öğretici Ülker Tosun ise, halı ve kilimlerin üzerindeki her motifin bir anlam taşıdığını belirtti ve şu şekilde konuştu, “Bu halıların her biri, tamamen el emeğiyle yapılıyor. Aronya boyası kullanılan ipliklerle dokunan halılar, sadece estetik değil, aynı zamanda anlam taşıyan birer sanat eseri. Bu projeyle hedefimiz, halılarımızı Türkiye genelinde ve dünyada tanıtmak. Her evde bu halıların olması gerektiğini düşünüyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir