Trabzonlu 17 yaşındaki lise öğrencisi Yavuz Selim Durmuş, Japonca’yı kendi başına öğrenerek, Japon hükümetinin Asia Kakehashi Bursu’nu kazanıp Japonya’ya gitti. Burada, Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit düşen atalarının izini buldu.
Bu haberi kaçırmayın Uğurcan Çakır Fransız Devinin Teklifini Reddetti! Devamını Oku Trabzonlu Genç Japonya’daki Atalarının İzini BulduErtuğrul Fırkateyni, 1887’de Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid’in Japon İmparatoru Meiji’ye gönderdiği hediyelere karşılık olarak Japonya’ya gönderilmişti. Zorlu bir yolculuktan sonra Japonya’ya ulaşan fırkateyn, Türk-Japon dostluğunun temellerini atarken, dönüş yolunda 16 Eylül 1890’da okyanusta fırtınaya yakalanarak Japonya’nın Kushimoto açıklarında kayalıklara çarparak batmıştı.
Kazada 600 mürettebattan yalnızca 69 kişi kurtulabilmişti. Şehitlerden biri de Trabzon’un Tonya ilçesinden olan Mehmet oğlu Abdullah Kuzoğlu’ydu.
Trabzonlu Genç 3 Yılda Japoncayı ÖğrendiYavuz Selim Durmuş, çocukluğundan beri Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit düşen atası Abdullah Kuzoğlu’nun hikayesini büyüklerinden dinleyerek Japonya’ya gitmeyi hayal etti.
Bu hayalini gerçekleştirebilmek için 3 yıl boyunca kendi imkânlarıyla Japonca öğrenmeye başladığını anlatan Durmuş, “Küçüklüğümden beri Japonya’ya gidip atamın mezarına dua okumak istiyordum. Lise yıllarımın başında kendi kendime Japonca öğrenmeye başladım” dedi.
Japonya’ya Gitme Fırsatını YakaladıDurmuş, Japon hükümetinin her yıl 100 yabancı öğrenciye verdiği Asia Kakehashi Bursu için başvuruda bulunarak, sınav ve mülakatlardan başarıyla geçtiğini anlatarak, “Her sene dünyanın dört bir tarafından özellikle Asya ve G7 ülkeleri içerisinden yüz öğrenci Japonya devleti tarafından verilen Asia Kakehashi Bursu sayesinde Japonya’da liselerde eğitim görme hakkı kazanıyor. Ben de bu programın sınavına girdim ardından mülakatların hepsinden başarı ile geçtim. Türkiye’de çok kısıtlı kontenjan olmasına rağmen Japonya’ya gitmeyi başardım. Ardından da şans eseri Ertuğrul Fırkateyni’nin battığı Kushimoto’nun bağlı olduğu Wakayama eyaletine gönderildim. 4 ay boyunca orada yaşadım. Orada arşivleri araştırırken dedelerimizin, atalarımızın mezarının olduğu yeri buldum. Deniz kazasında şehit olan Osmanlı askerleri için yapılan anıtın başında Yasin-i Şerif okudum” diye konuştu.
Trabzon’dan Japonya Eğitimi Veren Kurs YokJaponya’daki 4 aylık bursunun sonunda Trabzon’a dönen Durmuş, Japonca’daki bilgilerini pekiştirmeye devam ediyor ve bir gün Japonya’da eğitim almayı planladığını söyledi.
Durmuş, tekrara Japonya’ya gitmek istediğini belirerek, “Japonya’da girdiğim sınavlarda belgemi aldım. 4 aylık bursun sonunda tekrar Trabzon’a döndüm. Şu anda Japonya’daki sınavlar için çalışıyorum. Tekrardan Japonya’da eğitim görmek istiyorum. Trabzon’da maalesef Japonca eğitim veren her hangi bir kurs ya da bir hoca bulunmadığından dolayı her şeyi kendi başıma öğreniyorum” ifadelerini kullandı.
- Uğurcan Çakır Fransız Devinin Teklifini Reddetti!
- Trabzon’un 18 İlçesinde Kentsel Dönüşüm Atağı!