Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çakal popülasyonunun artış eğiliminde olduğu ifade edildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Türkiye’de çakalın yayılma alanının genişlediğini belirtti.
Bu haberi kaçırmayın Türkiye’de İşsizlik Oranlıları Açıklandı! Devamını Oku Türkiye’den Çakalın Yayılış AlanıProf. Dr. Başkaya, çakalın Türkiye’de iç bölgelerde daha seyrek görüldüğünü ancak özellikle kıyı bölgelerinde bol miktarda rastlanan bir tür haline geldiğini ifade etti.
Çakalın, insanlardan kaçan bir tür olduğunu belirten Başkaya, “Çakal, genelde insanlardan kaçar. Yerleşim yerlerine yakın yaşamalarına rağmen insandan kaçarlar. Küçük gruplar halinde yaşarlar” dedi.
Çakalın, Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye, Kafkaslar, Arap Yarımadası, Güney Asya ve Çin gibi bölgelerde yayılış gösterdiği bilgisini veren Başkaya, “Dünyada çakal popülasyonunun artış eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bu durum Türkiye’de de benzer şekilde görülüyor. Çakal, diğer yırtıcılar gibi popülasyon artışı gösteren bir hayvan” diye konuştu.
Yırtıcı Türlerle MücadeleÇakal, kırsal bölgelerde olduğu kadar yerleşim yerlerine yakın alanlarda da insanlarla çatışma yaşamaktadır.
Başkaya, çakalın özellikle kümesteki hayvanlar gibi evcil türler ve büyük yaban hayvanlarına zarar verdiğini belirterek, “Çakal, büyük türleri de avlayabilen bir hayvandır. Geyik, karaca ve yaban keçisi gibi türleri de avladıklarına tanık oluyoruz” dedi.
Avcılar Çakal Avına Çıkmak İstemiyorÇakal avının Türkiye’de pek yapılmadığını ve avcıların bu türü avlamaya genellikle yanaşmadığını belirten Başkaya, “Çakal avı için belli bir kota verilse de, avcılar bu türü avlamak için pek çaba sarf etmezler. Çakal avına çıkmak neredeyse imkansız gibi” ifadelerini kulandı.
Çakalın, avlanması gereken bir tür olsa da, Türkiye’de popülasyon kontrolü konusunda daha etkin yöntemler uygulanması gerektiğini vurguladı.
Yırtıcı Türlerle Mücadelede Farklı YöntemlerÇakal ve benzeri yırtıcı türlerle mücadelede, tuzak gibi alternatif yöntemlerin daha fazla kullanılmasının gerektiğine dikkat çeken Başkaya, “Dünyanın diğer ülkelerinde de çakal avı yapılmaktadır. Ancak Türkiye’de çakalın popülasyonunun kontrol edilmesi için silahla vurmak yerine farklı mücadele yöntemleri uygulanmalı” dedi.
Prof. Dr. Başkaya, bu türlerin kontrol altına alınması için daha fazla araştırma ve çalışma yapılması gerektiğini belirtti.
- Şenol Güneş Ve Trabzonspor’lu Futbolculardan Maratona Davet!
- Tolga Zengin Trabzon’da Söyleşide Futbol Severle Buluşacak!